Disebabkan aku penganggur yang tak berapa kehormat so, sepanjang cuti lepasan SPM, aku adala melepet kat dapur try-try resepi yang perut aku nak merasa. Salah satunya, cheesekut = CHEESE + BISKUT.
CHEESEKUT nila resepi paling senang antara yang senang. Tak payah nk bukak oven pasang api bagai. Aku sampai terjual cheesekut ni. Hahaha. Takdela 'ter' memang nak jual pon sebab nak merasa la dapat duit. Lumayan la... haha
Ni pinjam gambar inche google...
So the things needed are :
- Cream cheese 250gm
- Whip cream 50gm
- Susu pekat manis 100gm
- Lemon
1. Campak cream cheese, whip cream dengan susu pekat dalam bekas mixer.
2. Putar semua benda tu sampai tak berketul then perah sikit lemon.
3. Biji lemon yang termasuk tu boleh dinyahkan. pastu mix lagi. Tada...
4. Siap.
Lepastu nak buat cheesekut, kita perlukan :
- Biskut jagung HUP SENG
- Nestum
- Susu Dutch Lady (untuk celup biskut)
2. Susun dalam bekas, pastu sapu cream cheese tu tadi selapis.
3. Lepastu letak nestum atas cream cheese tadi.
4. Ulang balik step 1 sampai 3. Ikut la nak berapa lapis.
5. Atas sekali tu boleh la nak letak topping ikut suka hati. Oreo ke milo ke blueberry ke.
Ni hipster sikit topping dia |
Ok. =)
No comments:
Post a Comment