Saturday, August 4, 2018

Resepi Ayam Lemon Madu


Hai, Assalammualaikum?

Harini sebenarnya malas nak masak sebab malas nak makan.
Tapi cemana tah tadi tetiba rasa nak makan ayam madu lemon macam yang ibu buat.

So, malas-malas pon kena la buat sebab rasa nak makan. Hahaha.
Sape suruh rasa nak makan.

Lagipun harini ibu dengan abah takde dekat rumah sebab dua-dua ada hal, so iolls la yang kena masak.

Ayam lemon madu ni rasa dia masam-masam manis sebab gabungan madu n lemon 🍯🍋


Sis masak sikit je sebab sis makan sorang



Entry ni untuk rujukan masa depan sebab walaupon resepi ni simple, kalau jarang buat lupa gak nanti.
Lagi-lagi aku ni cepat lupa. Manusia kan~

Bahan yang diperlukan :

  • Ayam (potong kecil-kecil)
  • Telur (pukul telur macam nak buat telur dadar)
  • Tepung gandum
  • Lemon (jus) - secukup rasa
  • Madu (5 sudu besar/ikut suka hati)

Cara-cara :

1.  Memula sekali panaskan kuali dengan minyak. Ayam yang dah dipotong kecik-kecik tu celup     dengan telur then salutkan dengan tepung.

2. Kemudian, goreng ayam yang kita dah celup dengan telur dengan tepung tadi sampai kuning   keemasan. Ceh.

3. Dalam kuali/pan lain, masak madu untuk beberapa ketika, then perah lemon.

4.Step terakhir, campak ayam yang dah goreng tadi dalam lemon madu tu. Kacau sebati kemudian   angkat untuk siap sedia dimakan. 😋


Yeay, senangnya sebab ada 4 step je. Bahan pon xbanyak.
Jangan lupa baca doa sebelum makan. 😁

Bye. Pen off.



No comments:

Post a Comment